sábado, 1 de noviembre de 2008

Control social




Vivim cada vegada en un món més globalitzat, la nova política mundial no té Estat. Així doncs no és d’estranyar que Tocqueville observés que el control social es situa fora de l’Estat.
Un mecanisme de control molt utilitzat pels sistemes comunistes és l’educació.
El comunisme manté el control polític en mans del partit de la classe treballadora, disminuint la població d’experts i procurant que la formació professional sempre estigui vinculada amb les necessitats reals de ma d’obra. Penso que la finalitat del Procés de Bolonia és controlar l’educació amb els mateixos objectius que en les societats comunistes, per tant volen que sigui la societat qui domini més que mai a la universitat. La diferència que i veig és al fet que Europa vol eradicar (ja ho està aconseguint) les ideologies universals, hem de ser individualistes, consumidors i sobretot cal creure amb la ciència, la nova religió.
La ciència és l’altre mecanisme de control molt important avui dia perquè s’ha “institucionalitzat”, entès com el “sistema de coneixement acceptat com legítim i valuós, que estructura la realitat i l’activitat de la gent i dels grups que formen la societat”*

En conclusió, ens fan creure que el més important pel desenvolupament de la nostra societat és la ciència. Pretenen així que deixem de pensar amb el canvi social? Assegurant d’aquesta manera la continuïtat indefinida del sistema capitalista?

2 comentarios:

Maria dijo...

M'agrada aquesta comparació de ciència com a nova religió. És ben cert. Abans la religió (els fets biblics) tenien per costum explicar
fets que les persones desconeixien, i a través de la religió i la creença dels deus s'interpretava l'entorn.
Ara la ciència és com un altre deu explicador o una nova religió que ens relata a mode tècnic i experimental allò que ens succeix.
Però no cal olvidar dels canvis socials que ens afecten i que no sempre poden ser justificats a través de la ciència, com passava amb la religió abans.
M'ha agradat també l'explicació del comunisme.
Segueix escrivint!
Besito

Maria dijo...

El facebook es un gran element de control social! Es el nou gran hermano tecno-cièntific!
Com em vas dir és una formula perfecte entre TECNOLOGIA I PSICOLOGIA.
Una unió tremendament poderosa.
Muà!